Warszawa

Smakołyk jedenasty, czyli tarte ciasto z wisienkami

Smakołyk jedenasty, czyli tarte ciasto z wisienkami

Przygotuj:

 

  • trzy kubki mąki,
  • kubek cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • kostkę masła,
  • jajko,
  • żółtko jajka,
  • jeden lub dwa kubki wiśni,
  • pół kubka bitej śmietany
  • oraz stolnicę, sitko do przesiewania mąki, drylownicę, durszlak, kubek, tarkę, folię aluminiową, blaszkę do pieczenia.

 

 

  1. Jajko umyj starannie i wbij je do filiżanki. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj masło, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, żółtko i jajko. Zagnieć szybko ciasto i włóż je do lodówki na godzinę.
  2. Umyj wiśnie i drylownicą usuń z nich pestki. Wysyp owoce na durszlak, aby odciekł nadmiar soku.
  3. Kiedy ciasto będzie już schłodzone, zetrzyj je na tarce i rozłóż na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
  4. Posyp wiśnie drugą porcją ciasta i włóż blaszkę do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC na około 45 minut. Upieczone ciasto pokrój na kawałki i ozdób kleksami bitej śmietany.
     

 

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć