Dzisiaj święto pączka - zapraszamy do samodzielnego przygotowania tych słodkich łakoci. Nikt im się nie oprze!
Przepis na ok. 40 sztuk
Składniki:
Rozczyn: drożdże + 0,5 szklanki ciepłego mleka, łyżeczka mąki, łyżeczka cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 3 minuty (aż podwoi swą objętość).
Wykonanie:
Najpierw musimy wykonać ciasto na koniec dodać rozczyn z drożdży. Mąkę przesiać dodać cukier waniliowy, sól, jaja, żółtka, rozpuszczoną margarynę szklankę mleka (ilość dolewanego mleka posłuży nam do ustalenia ścisłości ciasta) oraz spirytus lub ocet. Teraz dodać rozczyn.
Ciasto należy dokładnie wyrabiać przez ok. 15 minut aż będzie błyszczeć i nie będzie kleić się do ręki! Ciasto nie może być zbyt ścisłe ani luźne. Teraz odstawić ciasto w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość formować pączki (można dodać do środka marmoladę) wielkości kul bilardowych i ponownie odstawić do wyrośnięcia (podwoją wielkość). Następnie smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor po obu stronach. Lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Super przepis, dziękujemy!
dodany: 2013-02-07 21:53:35, przez: Joanna
przepis jest OK! wykonując ciasto dodaj słodkie słówko "cukier", przed cukier waniliowy i wszystko gra ...:) choć lepiej utrzeć cukier z żółtkami i dodać razem, smacznego!
dodany: 2013-02-06 10:12:09, przez: krystyna
Zakalec wychodzi, jak coś jest surowe i się nie upiekło, a nie dlatego, że przepis jest niedobry. TO TYLKO WINA KUCHARKI. JA wstydziłabym się napisać, że zrobiłam coś z zakalcem. Hahahah
dodany: 2012-02-16 13:44:23, przez: mała MI
AGA a Whisky to co to niby jest jak nie wódka??? Kompot??? O matko myśleć trochę. Dobrze że nie napisała, że wódka żytnia, bo byście latały po sklepach i szukały wyrobu, którego nie robią od lat.
dodany: 2012-02-16 13:42:46, przez: karciciel
syrytus sie dodaje zeby ni wsiakaly oleju
dodany: 2011-03-07 15:19:05, przez: aga
bardzo dobre nie umiece robic nawet wlochom smakowaly a po druge jestem kucharka
dodany: 2011-03-07 15:17:39, przez: aga
Dla dzieci spiritus nie do pomyslenia chyba zloze reklamacje a poza tym zdjecie jest okropne
dodany: 2010-12-23 18:03:33, przez: Babcia Pomacanka
Dzieci wy jesteście żałośni. Przepis został dodany w tłusty czwartek...a jak wiadomo w tłusty czwartek je się pączki! Dlatego został dodany ten przepis. A wy jesteście na tyle głupi żeby pisać ( i to z błędami orograficznymi (dlatego wiem że to małe dzieci piszą)), że lepsza jest pizza albo frytki. Lepiej się nie odzywajcie bo to naprawdę jest żałosne.
dodany: 2010-02-28 17:28:47, przez: Kinga
jeżeli jest dużo cukru to ciasto drożdzowe nigdy nie urośnie jest za ciężkie
dodany: 2010-01-30 15:23:40, przez: Marta
GŁUPKI Z WAS LEPSZA PIZZA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
dodany: 2010-01-01 17:25:44, przez: ALA
fuj smakuje jak [...] od psa BLE!!!!!!!!!!!!!!
dodany: 2010-01-01 17:24:35, przez: MIMI
wy jesteście jacy głupi se us marze frytki
dodany: 2009-10-16 19:54:52, przez: daria222222
jutro będę je smaży to zobaczę tylko dodam więcej cukru
dodany: 2009-10-16 19:52:00, przez: Teresa
hmmmm....napisze tak nie sa zle !!! brakuje tego cukru czego sie powiedziala po fakcie czytaja wasze opinie , no ale coz troche cukru pudru i da sie zjesc .ps.moje nie samkuja jakplastelina ani jak....w trawie moze zamiast cukru waniliowego dodalas cos cos ma posmak tego co jest w trawie jak napisalas :P:P:P:P pani ewelino ps.natsepnym razem dam wiecej cukru i bedzie pychotka
dodany: 2009-07-01 13:52:42, przez: agnieszka
Pączki naprawdę super pyszne:)
dodany: 2009-06-27 12:37:46, przez: Kasia
Pączki naprawdę super rewelacyjny przepis
dodany: 2009-05-23 14:47:23, przez: Marta
A można whisky dodac ??? nie mam wodki ani spirytusu
dodany: 2009-02-19 13:03:22, przez: Aga
A można whisky dodac ??? nie mam wodki ani spirytusu
dodany: 2009-02-19 12:01:05, przez: Aga
właśnie zaczełam robic te pączki zobaczymy co wyjdzie bo zawsze robie z ziemiakami nadziewane czekolada są rewelacyjne polecam
dodany: 2009-02-19 11:24:49, przez: renata
Super pycha mniam
dodany: 2009-02-19 07:29:28, przez: Kinia
przepis jest naprawde super tylko wiecej cukru dodajcioe i utrzyjcie z jajkami i paczki beda super smaczne
dodany: 2009-02-18 17:58:55, przez: martuśka
to ma być dobre!
dodany: 2009-02-18 08:14:30, przez: ola
czemu jest w przepisie napisane tylko o lyczce cukru a w produktachn powyzej wymienionych jest napisane 4 duze garsci cukru, gdzie jest reszta?
dodany: 2009-02-17 11:55:54, przez: Ewunia
Może być... ale jak dodałem 1 szklankę cukru... a nie 4 grści... A tak... to nawet może być Pozdrawiam Maciej
dodany: 2009-02-16 18:10:03, przez: Maciej
hmmmmm...No chyba ktoś zapomniał o cukrze???Na szklankę mąki daje się 2 łyżki cukru:)Pozdrawiam i smacznego:)
dodany: 2009-02-03 16:16:20, przez: Ola
WŁASNIE PIEKŁAM TE PĄCZKI{JUZ DRUGI RAZ}IMI WYSZŁY,ŻADEN ZAKALEC MI NIE WYSZEŁ,SĄ BARDZO DOBRE,A JESTEM ANTYTALENTEM JEŚLI CHODZI GOTOWANIE
dodany: 2009-01-20 15:56:40, przez: MAGDA
dfsgdagdf
dodany: 2009-01-17 20:33:42, przez: ag
nawet nie probuje robic haha
dodany: 2008-11-30 18:18:55, przez: pawlo
MI TEż WYSZEDł ZAKALEC....
dodany: 2008-03-23 18:15:35, przez: MAMA 2 DZIECI
ale kakal:/ fujj
dodany: 2008-01-30 13:23:15, przez: akjskfs
wlasnie koncze jesc bardzo smaczne. pozdrawiam dobre mniammmm
dodany: 2008-01-19 15:55:36, przez: aniusia
mniam mniam będą super
dodany: 2008-01-18 20:01:46, przez: arek
chyba będą dobre nie oceniam po wyglądzie tylko po wnetrzu
dodany: 2008-01-13 07:44:54, przez: ktoś
jadłam ochyda nie macie coś innego fuj jak stara plastelina !!!!!!!!!!!!!!!!!!fuj fuj fuj fuj pies nawet tego nie je lelele
dodany: 2007-12-31 18:17:39, przez: sylwia
i to ma byc dobre na tak ilosc cukru? pewnie mdBe jak.... w trawie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
dodany: 2007-11-12 15:24:36, przez: Ewelina