Efektowny deser o delikatnym smaku lata.
Składniki:
-
100 g mąki
-
150g cukru
-
3 jajka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
8 łyżeczek żelatyny
-
350 g truskawek
-
500 g jogurtu naturalnego
-
200 ml szampana
-
450 g kremówki
-
folia spożywcza
Przygotowanie:
-
Białka ubić, dodać 75 g cukru i żółtka
-
100g mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z pianą
-
Masę wlać do tortownicy o średnicy ok 25 cm
-
Piec 15 min w temp. 175 stopni
-
Po upieczeniu biszkopt przeciąć na pół, górną część podzielić na 8 trójkątów.
-
Miskę o średnicy 26 cm / pojemności 2,5 l wyłożyć folią, ułożyć w niej kawałki biszkopta.
-
Żelatynę rozpuścić w letniej wodzie. Truskawki umyć, pociąć na kawałki.
-
Jogurt wymieszać z cukrem oraz szampanem. dodać 250 g ubitej śmietanki Wlać żelatynę. Dodać truskawki.
-
Gdy zacznie tężeć przełóżyć do miski na biszkopt.
-
Przykryć drugim biszkoptem
-
Pozostawić na 3 h w lodówce.
-
Obrócić miskę, wyjąć deser, udekorować dowolnie górę.
Komentarze
W jakiej ilości wody rozpuścić te 8 łyżeczek żelatyny?
dodany: 2015-04-23 13:42:12, przez: Ania
Jeszcze raz zapytam. Jakiego szampana mam dodać do masy? Bardzo proszę o odpowiedź.
dodany: 2014-08-14 08:44:19, przez: syla
pyszotka jadłam zawsze wyjdzie!!
dodany: 2010-03-04 13:20:49, przez: monika
a wyglada bosko :)
dodany: 2009-06-26 08:30:24, przez: Kinia
ciekawe czy smakuje tak jak wygląda
dodany: 2009-06-22 18:40:03, przez: andzia