Warszawa

Domowe spaghetti bolognese

Domowe spaghetti bolognese

Aromatyczna i pożywna propozycja na drugie danie.

 

Potrzebne będą:

 

  • 1 opakowanie makaronu do spaghetti lub makaronu rurki
  • 0.5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej lub karkówki,
  • 1 duża cebula
  • 6-8 świeżych pomidorów
  • fix do spaghetti Bolognese (1 torebka)
  • pęczek natki pietruszki lub szczypiorku
  • olej
  • przyprawy: sol, pieprz, Vegeta

 

Wykonanie:

 

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju na zloty kolor – przełożyć do garnka. Następnie na patelni podsmażyć  na oleju mięso – ciągle mieszając. Mięso przyprawić solą , pieprze i Vegetą i przełożyć do garnka.  Dolać wody i dusić mięso z cebulką w garnku pod przykryciem aż będzie miękkie. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry i zmiksować. Wymieszać fix do spaghetti Bolognese ze zmiksowanymi pomidorami i wlać do mięsa i jeszcze trochę dusić. Można doprawić do smaku w zależności od upodobań. Gdy sos jest za rzadki można go doprawić rozrabiając łyżeczkę mąki plus łyżeczkę maki kartoflanej z niewielką ilością wody i tą zaprawę wlać do sosu i trochę pogotować. W czasie gdy kończymy sos w drugim garnku, gotujemy makaron. Podajemy wykładając na talerz ugotowany makaron, który polewamy sosem pomidorowym z mięsem i ozdabiamy pokrojoną natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.

 

W sezonie zimowym zamiast świeżych pomidorów używam pomidorów w puszce bez skóry, które również miksuję.

 

Smacznego!

mama Anna

 

 

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć