Aromatyczna i pożywna propozycja na drugie danie.
Potrzebne będą:
Wykonanie:
Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na oleju na zloty kolor – przełożyć do garnka. Następnie na patelni podsmażyć na oleju mięso – ciągle mieszając. Mięso przyprawić solą , pieprze i Vegetą i przełożyć do garnka. Dolać wody i dusić mięso z cebulką w garnku pod przykryciem aż będzie miękkie. Pomidory sparzyć gorącą wodą, obrać ze skóry i zmiksować. Wymieszać fix do spaghetti Bolognese ze zmiksowanymi pomidorami i wlać do mięsa i jeszcze trochę dusić. Można doprawić do smaku w zależności od upodobań. Gdy sos jest za rzadki można go doprawić rozrabiając łyżeczkę mąki plus łyżeczkę maki kartoflanej z niewielką ilością wody i tą zaprawę wlać do sosu i trochę pogotować. W czasie gdy kończymy sos w drugim garnku, gotujemy makaron. Podajemy wykładając na talerz ugotowany makaron, który polewamy sosem pomidorowym z mięsem i ozdabiamy pokrojoną natką pietruszki lub pokrojonym szczypiorkiem.
W sezonie zimowym zamiast świeżych pomidorów używam pomidorów w puszce bez skóry, które również miksuję.
Smacznego!
mama Anna