Składniki:
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w niezbyt cienkie paseczki. Przełóż do miski. Imbir obierz, opłucz i zetrzyj na tarce. Obraną cebulę, czosnek i chilli drobno posiekaj. Warzywa dodaj do indyka. Wymieszaj i skrop sosem sojowym oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Przykryj i odstaw do lodówki na 30 minut.
Cukinię umyj, osusz, odetnij końce i pokrój w słupki mniej więcej tej samej wielkości, jak kawałki indyka.
Na dużej patelni rozgrzej olej, włóż indyka i obsmaż na złoto ze wszystkich stron. Następnie włóż cukinię i smaż razem 3 minuty, mieszając. Wlej rosół wymieszany z keczupem, sosem sojowym i mąka ziemniaczaną. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu 5-6 minut.
Rozłóż na talerze. Przed podaniem, danie posyp posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej smakuje z ciepłą, chrupiącą bagietką.
Bardzo lubię gotować. Staram się, aby na naszym stole jak najczęściej gościły warzywa. Paluszki z indyka i cukinii są bardzo smaczne, przepada za nimi moja córeczka Natalka.
mama Marika