Warszawa

Szarlotka (nad)zywczajna

Szarlotka (nad)zywczajna

Któż z nas nie lubi szarlotki. Pyszna, aromatyczna...Tutaj w wersji (nad)zwyczajnej.

 

Ciasto:

  • 200 g miękkiej margaryny lub masła
  • 2 czubate szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

 

Na nadzienie jabłkowe:

 

 

  • 10 dużych, kwaśnych jabłek
  • ½ szklanki cukru
  • 1/3 łyżeczki startego cynamonu
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki masła
  • Cukier puder do oprószenia wierzchu

 

  1. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę.
  2. Pokrojone jabłka wraz z pozostałymi składnikami podgrzewać na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  3. Masę jabłkową odstawić do ostygnięcia, kiedy jabłka zrobią się miękkie.
  4. Margarynę wraz z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami utrzeć na puszystą masę.
  5. Nadal ucierając powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie równe części.
  6. Jedną połowę ciasta rozwałkować i ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Spód wstawić na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  8. Na podpieczony spód wyłożyć przestudzoną masę jabłkową, przykryć pozostałą częścią ciasta.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut, albo aż zarumieni się wierzch.
  10. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć