Warszawa

Czekoladowe wyspy skarbów

Czekoladowe wyspy skarbów

Pyszne czekoladowe wyspy skarbów w wersji na słodko dla prawdziwych piratów.

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 190 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 170 ml mleka
  • 2 jajka

 

Na polewę:

  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 50 ml śmietanki 30%

 

Do dekoracji:

  • Maczek cukrowy złoty
  • 1 czekolada biała
  • 1 czekolada mleczna
  • Złoty brokat jadalny

 

Przygotowanie:

  1. Składniki suche wsypać do miski, dodać składniki mokre, zamieszać, ale niezbyt dokładnie- mają zostać grudki.
  2. Masę przelać do foremek lub formy na muffiny wyłożonej papilotkami- ciasto ma sięgać do ok. ¾ wysokości papilotki.
  3. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min lub do suchego patyczka.
  4. Gotowe muffinki odstawić do ostygnięcia.
  5. Przygotować dekoracyjne pirackie piki- rozpuścić pół czekolady białej zalać foremkę w kształcie czaszki, ostukać żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę odstawić do lodówki na około pół godziny lub aż odlane kształty dadzą się łatwo wyjąć. To samo zrobić z drugą połową czekolady oraz z czekoladą mleczną.
  6. Zastygłe czekoladowe dekoracje pomalować jadalnym brokatem z dodatkiem kropli lub dwóch wody.
  7. Przygotować polewę rozpuszczając czekoladę ze śmietanką  w kąpieli wodnej. Maczać ostygnięte muffiny w polewie, następnie posypać wierzch każdej złotym maczkiem cukrowym i wbić pik (dobrze jest nożem zrobić dziurkę na czubku muf finki, wtedy lepiej wchodzą).


Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć