Pyszne czekoladowe wyspy skarbów w wersji na słodko dla prawdziwych piratów.
Składniki na ciasto:
-
300 g mąki pszennej
-
190 g cukru
-
1 łyżeczka cukru waniliowego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
2 łyżki kakao
-
150 g roztopionego i ostudzonego masła
-
170 ml mleka
-
2 jajka
Na polewę:
-
tabliczka mlecznej czekolady
-
50 ml śmietanki 30%
Do dekoracji:
-
Maczek cukrowy złoty
-
1 czekolada biała
-
1 czekolada mleczna
-
Złoty brokat jadalny
Przygotowanie:
-
Składniki suche wsypać do miski, dodać składniki mokre, zamieszać, ale niezbyt dokładnie- mają zostać grudki.
-
Masę przelać do foremek lub formy na muffiny wyłożonej papilotkami- ciasto ma sięgać do ok. ¾ wysokości papilotki.
-
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 min lub do suchego patyczka.
-
Gotowe muffinki odstawić do ostygnięcia.
-
Przygotować dekoracyjne pirackie piki- rozpuścić pół czekolady białej zalać foremkę w kształcie czaszki, ostukać żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Formę odstawić do lodówki na około pół godziny lub aż odlane kształty dadzą się łatwo wyjąć. To samo zrobić z drugą połową czekolady oraz z czekoladą mleczną.
-
Zastygłe czekoladowe dekoracje pomalować jadalnym brokatem z dodatkiem kropli lub dwóch wody.
-
Przygotować polewę rozpuszczając czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej. Maczać ostygnięte muffiny w polewie, następnie posypać wierzch każdej złotym maczkiem cukrowym i wbić pik (dobrze jest nożem zrobić dziurkę na czubku muf finki, wtedy lepiej wchodzą).
Smacznego!