Warszawa

Tort potworek

Tort potworek

Święta naszych pociech wymagają wyjątkowej oprawy. Tort - potworek sprawdzi się idealnie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • Czubata szklanka cukru
  • Czubata szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie biszkoptu:

  1. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Oba rodzaje mąki wymieszać.
  2. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.
  3. Roztrzepać żółtka i po trochu, ciągle miksując, dodawać do piany z białek.Wyłączyć mikser i po łyżce dodawać mąki, delikatnie mieszając.
  4. Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut - aż do "suchego patyczka".
  5. Biszkopt odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.

 

Składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 7 łyżek cukru
  • 250g miękkiej margaryny
  • Niebieski barwnik w proszku
  • 2 czekoladowe draże
  • Marcepan na oczy i buzię

 

Przygotowanie kremu:

  1. Budynie i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
  2. Zimny budyń zmiksować z margaryną do gładkości. Do gładkiego kremu dodawać barwnik po odrobinie na czubku wykałaczki, aż do uzyskania pożądanego odcienia.
  3. Przekroić biszkopt na trzy cienkie blaty, nasączyć wodą i przełożyć kremem, pokryć kremem wierzch i boki tortu.
  4. Do dużego woreczka strunowego nałożyć część kremu, odciąć narożnik. Od środka tortu, pociągłymi ruchami dekorować wierzch i boki pojedynczymi pasemkami kremu.
  5. Udekorować marcepanem i drażami.

Smacznego!

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć