Święta naszych pociech wymagają wyjątkowej oprawy. Tort - potworek sprawdzi się idealnie.
Składniki na biszkopt:
-
8 jajek
-
Czubata szklanka cukru
-
Czubata szklanka mąki pszennej
-
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Wykonanie biszkoptu:
-
Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Oba rodzaje mąki wymieszać.
-
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dodając cukier.
-
Roztrzepać żółtka i po trochu, ciągle miksując, dodawać do piany z białek.Wyłączyć mikser i po łyżce dodawać mąki, delikatnie mieszając.
-
Gotową masę przelać do tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut - aż do "suchego patyczka".
-
Biszkopt odstawić na kilka godzin, najlepiej na noc.
Składniki na krem budyniowy:
-
500 ml mleka
-
2 opakowania budyniu śmietankowego
-
7 łyżek cukru
-
250g miękkiej margaryny
-
Niebieski barwnik w proszku
-
2 czekoladowe draże
-
Marcepan na oczy i buzię
Przygotowanie kremu:
-
Budynie i cukier rozrobić w połowie szklanki mleka. Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczone budynie, dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
-
Zimny budyń zmiksować z margaryną do gładkości. Do gładkiego kremu dodawać barwnik po odrobinie na czubku wykałaczki, aż do uzyskania pożądanego odcienia.
-
Przekroić biszkopt na trzy cienkie blaty, nasączyć wodą i przełożyć kremem, pokryć kremem wierzch i boki tortu.
-
Do dużego woreczka strunowego nałożyć część kremu, odciąć narożnik. Od środka tortu, pociągłymi ruchami dekorować wierzch i boki pojedynczymi pasemkami kremu.
-
Udekorować marcepanem i drażami.
Smacznego!