Przekonajcie się, że domowa masa kajmakowa wcale nie jest trudna do wykonania.
Składniki:
-
Opakowanie suchych wafli
-
100 g cukru
-
Tabliczka białej czekolady
-
150 ml śmietanki 30%
-
1 łyżka masła
Wykonanie:
-
Na patelni podgrzewam cukier aż zacznie zmieniać kolor na lekko złoty. Nie mieszam łyżką - od czasu do czasu potrząsam patelnią.
-
Wlewam na patelnię śmietankę i mieszam aż do połaczenia. Uwaga- mocno się pieni i mogą robić się grudki, wtedy trzeba dłużej mieszać.
-
Odstawiam na 5 minut w tym czasie łamię czekoladę na małe kawałki.
-
Do przestudzonej masy wrzucam czekoladę i dodaję masło. Mieszam aż do połaczenia składników. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
-
Wafle smaruję kajmakiem i układam jeden na drugim. Wstawiam do lodówki co najmniej na godzinę.
-
Po wyjęciu z lodówki kroję wafle na trójkąty i gotowe.
Smacznego!