Warszawa

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju,
  • sól

Nadzienie:

  • 50 dag mrożonego szpinaku
  • 30 dag fety
  • 2-3 ząbki czosnku, pieprz, masło
  • 10 dag czarnych oliwek

Do dekoracji:

  • 4 pomidorki koktajlowe
  • 5-6 czarnych oliwek
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 ugotowane żółtka
  • natka pietruszki

 

Sposób przygotowania:


Do mleka wbij jajka, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i olej. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Usmaż na patelni naleśniki.
Szpinak rozmroź. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szpinak i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj pokruszony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki, całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 minut. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotowane naleśniki przekładaj farszem szpinakowym. Wierzch tortu naleśnikowego posmaruj majonezem i posyp pokruszonymi żółtkami. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i natką pietruszki.
Przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika i chwilę podgrzać.

 

Smacznego!

Elżbieta Staniak

 

 

Przepis został wysłany na konkurs "Wiosenna dawka witamin".

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć