Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Do dekoracji:
Sposób przygotowania:
Do mleka wbij jajka, przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i olej. Całość zmiksuj na gładkie ciasto. Usmaż na patelni naleśniki.
Szpinak rozmroź. Na patelni rozpuść 1 łyżkę masła, dodaj szpinak i smaż ok. 5 minut. Następnie dodaj pokruszony ser feta i pokrojone w plasterki oliwki, całość wymieszaj i podgrzewaj ok. 5 minut. Na koniec dopraw do smaku pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przygotowane naleśniki przekładaj farszem szpinakowym. Wierzch tortu naleśnikowego posmaruj majonezem i posyp pokruszonymi żółtkami. Udekoruj pokrojonymi pomidorkami, oliwkami i natką pietruszki.
Przed podaniem wstawić do nagrzanego piekarnika i chwilę podgrzać.
Smacznego!
Elżbieta Staniak
Przepis został wysłany na konkurs "Wiosenna dawka witamin".