Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinie z odciętymi końcówkami, ale bez obierania, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Lekko posól, odstaw na bok. Po kilku minutach odciśnij i odlej wytworzony sok.
Obrane ziemniaki i marchewkę zetrzyj oddzielnie w malakserze na "nitki" lub na tarce o średnich oczkach.
Ziemniaki odstaw na chwilę, odciśnij i odlej nadmiar płynu.
Wszystkie starte warzywa przełóż do jednej miski, dodaj mąkę, jajko oraz zioła.
Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie.
Smaż małe placki na średnio rozgrzanym oleju, raz tylko przewracając, aż będą podpieczone, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj z zieloną sałatą i sosem jogurtowym.
Smacznego!
Elżbieta Atamańczuk
Przepis został wysłany na konkurs "Wiosenna dawka witamin".