Warszawa

Placuszki cukiniowe z warzywami

Placuszki cukiniowe z warzywami

Składniki:

  • 4 cukinie o łącznej wadze ok. 3/4 kg
  • 2 marchewki
  • 4 spore ziemniaki
  • 4 łyżki pszennej mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 lyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Sposób przygotowania:

 

Cukinie z odciętymi końcówkami, ale bez obierania, zetrzyj na tarce o grubych oczkach.Lekko posól, odstaw na bok. Po kilku minutach odciśnij i odlej wytworzony sok.
Obrane ziemniaki i marchewkę zetrzyj oddzielnie w malakserze na "nitki" lub na tarce o średnich oczkach.
Ziemniaki odstaw na chwilę, odciśnij i odlej nadmiar płynu.
Wszystkie starte warzywa przełóż do jednej miski, dodaj mąkę, jajko oraz zioła.
Dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj dokładnie.
Smaż małe placki na średnio rozgrzanym oleju, raz tylko przewracając, aż będą podpieczone, osączaj z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawaj z zieloną sałatą i sosem jogurtowym.

 

Smacznego!

Elżbieta Atamańczuk

 

 

Przepis został wysłany na konkurs "Wiosenna dawka witamin".

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć