Puszyste ciasteczka z kremem śmietankowym. Nikt się im nie oprze.
Składniki na ciasto:
-
1 szklanka wody (250 ml)
-
125 g masła lub margaryny
-
1 szklanka mąki pszennej
-
4 jajka
Składniki na krem:
-
2 opakowania budyniu śmietankowego
-
2,5 szklanki mleka
-
8 łyżek cukru
-
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
Przygotowanie:
-
Wodę z masłem gotuję w rondelku a następnie wsypuję mąkę mieszając cały czas. Kiedy ciasto odchodzi od ścianek garnka odstawiam je do ostygnięcia.
-
Wystudzone ciasto miksuję z jajkami do uzyskania gładkiej masy.
-
Ciasto wykładam łyżeczką na blachę przykrytą papierem do pieczenia.
-
Ptysie piekę w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut.
-
Wystudzone ptysie kroję na pół i przekładam kremem.
-
Dwie szklanki mleka zagotowuję w rondelku. Pozostałe mleko mieszam z budyniami i cukrem, odstawiam do wystygnięcia.
-
Zimną masę budyniową miksuję na wysokich obrotach stopniowo dodając masło.