Warszawa

Serniczki w kształcie serduszek zatopione w słodkiej śmietanie z owocami

Serniczki w kształcie serduszek zatopione w słodkiej śmietanie z owocami

Składniki:

 

  • Kostka twarogu (20-30 dag)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • Szczypta soli
  • Bułka tarta do panierowania
  • Masło/olej do smażenia


Przygotowanie:


Twaróg należy zmielić. Wbić jajko i rozmieszać dokładnie widelcem lub ręką. Dodać cukier i sól, przesiać mąkę i ponownie wymieszać. Powinno wyjść gęste serowe ciasto. Gdyby wyszło za rzadkie lub zbyt kleiste można jeszcze dosypać trochę mąki. Formować zwilżonymi dłońmi kotleciki,  w dowolnie wybrany kształt. Tradycyjne serniczki są okrągłe lub owalne. U mnie mają kształt serduszek. Następnie należy obtoczyć kotleciki w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złocisto-brązowy kolor z obu stron. Podać polane posłodzoną śmietaną i udekorowane owocami.

 

Paulina Daniłowicz

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć