Warszawa

Jagodowe serduszka

Jagodowe serduszka

Składniki:


Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek cukru pudru
  • Szczypta soli
  • Opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • Jajko
  • 15 dag miękkiego masła

 

Nadzienie i dekoracja:

  • 10 dag marmolady pomarańczowej
  • 10 dag białej czekolady
  • 20 dag jagód
  • Skórka otarta z pomarańczy

 


Przygotowanie:

  • Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, umyj w miseczce, kilka razy zmieniając wodę, przerzuć na sitko, a potem delikatnie osusz.
  • Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj cukier puder, szczyptę soli, cukier z prawdziwą wanilią, jajko, miękkie masło i zagnieć ciasto. Przełóż je do miseczki, przykryj ściereczką i odstaw na godzinę. Po upływie godziny, ciasto ponownie wyrób i cienko rozwałkuj. Foremką wykrawaj serduszka i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni. Jeszcze ciepłe serduszka sklejaj po dwa, przekładając je marmoladą.
  • Do małego garnuszka wrzuć pokruszoną czekoladę i roztop ją w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi, odstaw by przestygła. Gdy serduszka wystygną, wierzch każdego udekoruj czekoladą, ułóż na nich jagody i posyp skórką otartą z pomarańczy.

 

Smacznego!

 

 

mama Urszula

 

Komentarze

To jest super przepis robiłam go extra!

dodany: 2014-08-08 15:37:28, przez: emik

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć