Uniwersalny przepis dla każdego. Wystarczy wraz z dzieckiem wybrac dekorację.
Chciałam podzielić się przepisem na pyszny tort urodzinowy. Jest bardzo prosty w zrobieniu ( był to mój tortowy debiut), daje pole do popisu, jeżeli chodzi o dekoracje. Jest lekki i pyszny.
Biszkopt:
-
5 jajek
-
3/4 szklanki cukru
-
3/4 szklanki mąki pszennej
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
-
Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
-
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170 około 30 - 40 minut lub dłużej , do tzw. suchego patyczka (zależy od piekarnika).
-
Musimy upiec dwa takie biszkopty.
UWAGA - biszkopty przecinamy na pół wzdłuż jak już będą zimne.
Do nasączenia biszkoptów potrzebujemy:
-
1 szklanka ciepłej wody
-
3 łyżki cukru
-
jedna cytryna taka dorodna;)
Krem na tort
-
6 śmietanek 200 ml 30 %
-
dżem wiśniowy lub inny ulubiony
-
-
Śmietanę ukręcić na sztywno uwaga musi być dobrze schłodzona.
-
Najpierw nasączamy pierwszy biszkopt na to warstwa dżemu i śmietany i tak kolejno, druga i trzecia wartwa. Na ostatniej czwartej warstwie biszkoptu nie nakładamy dżemu.
-
Po bokach tort również smarujemy śmietaną. I ozdabiamy wedle uznania.
-
Ja do ozdobienia tortu użyłam ananasa z puszki, borówek, kiwi i wiórków kolorowych do dekorowania ciast. Najlepiej odstawić tort na noc do lodówki, ( ale wtedy zdobienie zostawmy na sam koniec np. godzinę przed podaniem).
Smacznego!
Elwicka Małgorzata