Te ciasteczka są łatwe w wykonaniu i często robimy je z synkami. Ich ulubioną częścią jest wykonywanie dziurek w ciasteczkach i nakładanie dżemu. Są naprawdę pyszne!
Składniki:
-
¾ kostki masła lub margaryny
-
½ szkl cukru
-
łyżeczka cukru waniliowego
-
¼ łyżeczki soli
-
2 żółtka
-
1 ¾ szkl mąki
-
½ szkl dżemu o dowolnym smaku
Sposób przyrządzania:
-
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C.
-
Rozetrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Dodawać powoli mąkę i sól, aż utworzy się miękka masa. Z masy uformować kuleczki. Jeśli masa jest zbyt miękka, można najpierw włożyć ją do lodówki na 15-20 min. Nałożyć kuleczki na suchą blaszkę. Wycisnąć palcem dziurkę w każdym ciastku. Nałożyć dżemu – ok. ½ łyżeczki; można wyciskać drzem przez woreczek z dziurką.
-
Piec 8-10 min w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią na spodzie.
Komentarze
Prosty, szybki i smaczny przepis. Robie te cisteczka dla meza i dla znajomych i wszystkim smakuja. Polecam zastapienie maki pszennej maka ryzowa, wychodza wtedy bardzo delikatne. Dzieki za przepis.
dodany: 2016-12-12 19:28:08, przez: Nina
Powiem tak....Roztarłam wszystkie składniki i ciasto jest bardzo klejące włożyłam do lodówki wyjęłam nadal nie jest doskonałe...Upiekłam Smak dobry ale jadłam lepsze więc 6/10 poszukam innego przepisu ale Dziekuje
dodany: 2014-12-02 14:08:25, przez: Gosia
ile mniej więcej ciastek wychodzi z tej porcji?
dodany: 2013-04-29 21:29:00, przez: jadzia
Zrobiłam z mamą pyszniutkie to były nasze pierwsze ciasteczka mmm palce lizać zrobiliśmy pół z śliwkowymi powidłami i truskawkowym dżemem mama zrobiła ciasto a ja robiłam dziurki i wkładałam dżemik mmm pycha !
dodany: 2013-03-16 14:35:13, przez: Sara
Świetny przepis ! Właśnie upiekłam i ledwie ostygły to już zniknęły :) Przeeeeepyszne !!
dodany: 2013-03-02 20:42:00, przez: Marta
tanie szybkie i pyszne polecam;)
dodany: 2013-02-12 13:05:27, przez: kasia
tanie szybkie i bardzo dobre polecam;)
dodany: 2013-02-12 13:04:16, przez: kasia
A to trzeba moksować czy ręękoma
dodany: 2013-01-23 15:37:08, przez: Weronika
pyyyyyyycha
dodany: 2013-01-16 20:16:20, przez: ania
Pyszne. Mniam ;)
dodany: 2013-01-13 15:33:15, przez: LELA
mniam
dodany: 2012-11-24 20:52:25, przez: paula
właśnie je zrobiłam na razie wyglądaja super zobaczymy jak się upieką
dodany: 2012-09-22 15:01:32, przez: Marlena I Hubert
piekłam dwa razy- za pierwszym razem na margarynie- rozlały się- wyszły płaskie i wielkie, ale pyszne- zciągałam z blachy na zimno, żeby nie połamać. Za drugim z masłem, w ogóle się nie rozlały i jedliśmy już na gorąco- nadal pyszne ;-) dodałam proszku do p. zamiast soli.
dodany: 2012-09-22 13:43:35, przez: fk
przepyszne poszly w niecale 5 min:)
dodany: 2012-08-27 19:35:50, przez: ewelina
ciacha wyszły wybornie, a to znaczy że przepis jest naprawdę fajny bo ja jestem nędzną kucharką :P
dodany: 2012-08-19 14:09:35, przez: agałam
chodzi o kostkę a nie szklankę,
dodany: 2012-07-06 08:51:27, przez: aga
hej ile to jest 3/4 szkl masla - tak na kostki/gr masla?
dodany: 2012-07-04 15:25:34, przez: Kasia
Wyszły świetne, polecam. Jedyny mankament, że trochę mało. Wciągu godziny właściwie zjedliśmy je z mężem. Na pewno jeszcze zrobię te pyszne, proste i szybkie ciasteczka
dodany: 2012-06-07 19:33:49, przez: madziarix
juz gotowe tylko skonsumowac
dodany: 2012-05-29 14:16:09, przez: dominika
szkoda tylko ze to porcja dla jednej osoby,ciastka pyyyszne
dodany: 2012-03-14 12:05:09, przez: anna
czy na urodziny dla 8 osób wystarczy - razem ze mną ??? czy to czy deserek owoce na to smietana i koralikio - jadalne pomózcie za tydzien mam urodziny
dodany: 2012-02-18 10:06:51, przez: eliza
ile ciastek wychodzi
dodany: 2012-02-18 10:03:35, przez: eliza
trochę mało tych ciastek
dodany: 2012-02-05 12:15:49, przez: nikola
ja zamiast robić dziurki zrobiłam ala paczki z dżemem z czarnej porzeczki. wyszły pyszne!! polecam :)
dodany: 2012-02-01 13:58:18, przez: renia
Wyszły super ;) :D Troszkę dłużej piekłam 15min, i najlepiej nie ruszać zanim ostygną, wtedy na 100% się nie połamią ;)
dodany: 2012-01-19 16:01:54, przez: Monika
Moje pierwsze ciastka i wyszły super zacne!! Co lepsza są ekonomiczne,gdyż bardzo syte więc na dłużej starczają. Zrobiłem je wprawdzie za duże co zwiększyło czas pieczenia dwukrotnie,ale i tak wyszły przesmaczne co potwierdziło kilka niezależnych osób. Pozdrawiam wszystkich oraz autorów ów przepisu ;)
dodany: 2011-12-02 08:48:59, przez: Łukasz
Mam nadzieje że wyjdą
dodany: 2011-11-18 19:03:40, przez: Aneta
A jak to masło po prostu wsadzic do szklanki czy rozpuscic tak jak sok taka ma być konsystencja
dodany: 2011-11-18 17:38:45, przez: Dominika
proste, tanie i bardzo smaczne :) polecam
dodany: 2011-11-15 14:06:03, przez: Chanel
bardzo dobre i dorośli też będą wcinać
dodany: 2011-11-12 11:58:54, przez: Nadia
Trzeba je piec dwa razy dłużej niż podany w przepisie czas i oczywiście (jak inni pisali) tylko szczypta soli i odrobina proszku do pieczenia. Następnym razem dam trochę mniej cukru, bo jak dla mnie za słodkie. Idealne dziurki wychodzą końcem drewnianego tłuczka do mięsa :)
dodany: 2011-10-30 21:20:42, przez: Kasia
bardzo smaczne :) polecam
dodany: 2011-07-10 20:16:50, przez: Ewelina
najgorszy prezepis
dodany: 2011-05-27 16:05:44, przez: klaudia
Muszę je zrobić:D Mam nadzieję że mi wyjdą, w końcu mam ręke do gotowania i pieczenia.Trzymajcie kciuki. ;)
dodany: 2011-03-08 15:08:30, przez: Pati
pyszne i bardzo proste, zamiast soli dodałam proszek do pieczenia :-) Na koniec posypałam cukrem pudrem. Palce lizać!
dodany: 2011-02-23 15:59:18, przez: anonim
Mam małe pytanko czym można utrzeć te składniki?
dodany: 2010-11-06 19:27:06, przez: Paulina
wlasnie mam zamiar z moim 4letnim synkiem wyprobowac przepis..hmmm pieczemy po raz pierwszy...zobaczymy;)
dodany: 2010-11-06 18:24:23, przez: Ania
A mi sie rozlecialy w piekarniku hmmm dlaczego nie dodalam tylko soli???
dodany: 2010-10-28 17:15:31, przez: magda
przepyszne polecam:)
dodany: 2010-10-19 20:02:43, przez: asia
szalu nie ma
dodany: 2010-09-01 18:09:12, przez: justa
pycha;)
dodany: 2010-06-19 18:58:48, przez: Barbara
wow pierwszy raz zabrałem sie za pieczenie ciasteczek , i jestem pod wielkim wrażeniem , prosty przepis a ciacha są fantastyczne polecam
dodany: 2010-04-19 15:51:32, przez: Krupek
Sa mieciutkie I Przepyszne..ja Dodalam troszke wiecej cukru waniliowego..Polecam niam niam...
dodany: 2010-04-17 22:00:03, przez: Martita
Przepyszne ciasteczka,dzisiaj zrobilam .mojemu mezowi bardzo smakuja.Dodalam troszke proszku do pieczenia i szczypte soli. Polecam.
dodany: 2010-03-14 18:32:02, przez: Asia
mi wyszły chrupiące,jak babcine maślane pycha:)
dodany: 2010-02-09 22:07:21, przez: kasia
Ciastka są przepyszne. Polecam zamiast soli to odrobine proszku do pieczenia,a forme mozna zrobic małą szklanką.wtedy wychodzą bardzo dobrze. Naprawde polecam. Pozdrawiam
dodany: 2010-02-01 12:00:57, przez: Angelika
one są pyszne tylko odrobine SŁONE
dodany: 2010-01-21 21:54:22, przez: monia
Mi wyszły ohydne ,mojemu dziadkowi pyszne.
dodany: 2010-01-06 14:47:01, przez: salmonella n jakosta
musze je wyprubowac
dodany: 2009-12-28 14:41:49, przez: daria
co one są obrzydliwe jakieś kruche szkoda słów... a jaki kształt
dodany: 2009-12-20 08:05:07, przez: martyna
Mi wyszły pyszne, ciepłe się rozwalają ale jak przestygna palce lizac i wszystko jest ok.
dodany: 2009-12-11 18:50:23, przez: aaaa
mi sie one całe rozwaliły:(. szkoda słów.
dodany: 2009-12-01 19:10:48, przez: netusia
no jest to dobre ale cos zabardzo mi nie wyszy:):) w ksztalcie:)
dodany: 2009-11-28 13:13:41, przez: ania123
pychotka :) miam mniam
dodany: 2009-11-13 19:29:42, przez: Andzi
przepyszne!!!!
dodany: 2009-08-20 13:30:47, przez: Zuza
to będa moje pierwsze ciastka.. moge te składniki rozetrzeć mikserem?
dodany: 2009-07-20 21:09:42, przez: Karolina
coś pysznego palce lizac
dodany: 2009-07-19 16:21:40, przez: Mateusz
Zrobiłam z córeczką 3,5 letnią, świetna zabawa, a jedzenie sama przyjemność:-))
dodany: 2009-07-13 17:14:06, przez: Aneta
straciło mi sie slowo utrzec i je wygniotłam...;P mialam problem z formowaniem ale wyszły przepyszne :)
dodany: 2009-06-27 18:35:32, przez: Basia
straciło mi sie slowo utrzec i je wygniotłam...;P mialam problem z formowaniem ale wyszły przepyszne :)
dodany: 2009-06-27 17:43:04, przez: Basia
Spróbuje je zrobić z moim 3 letnim synkiem, bardzo lubi pichcić
dodany: 2009-06-23 22:01:39, przez: Renata
Mam 12 lat i właśnie je sama zrobiłam.Są bardzo dobre.
dodany: 2009-06-06 18:09:29, przez: Karolina
Naprawdę bardzo dobre sama wypróbowałam bo jestem strasznym łasuchem, bardzo łatwe do przyrządzenia i nie wymagają czasu. Jedynie co bym zaproponowała jeszcze to dosypanie pół łyżeczki proszku do pieczenia bądź też sodki, wtedy są bardziej wyrośnięte..
dodany: 2009-05-29 19:58:29, przez: Eda
Wspaniałe!!^^ Łatwe dla zrobienia przez dziecko. Moja córeczka sama je zrobiła. Były pyszne.Polecam;]
dodany: 2009-05-23 11:20:35, przez: Ktos tam
pyszne ;]]
dodany: 2009-03-04 11:51:29, przez: aga
hmmm smaczniutkie palecam innym
dodany: 2009-02-16 11:42:28, przez: Eliza
Pychotka:))
dodany: 2008-12-08 22:39:01, przez: Marta
super przepis. Gratulacje
dodany: 2008-11-26 19:38:51, przez: Beata
Bardzo smaczne i ciekawe przepisy nie tylko dla dzieci.Myślę,że i dorośli też się na nie skuszą.
dodany: 2008-10-27 11:34:53, przez: Ewa