Warszawa

Kokosowe kuleczki

Kokosowe kuleczki

Przechowywać w lodówce -jeśli coś zostanie ;-)

 

Składniki na około 25 kulek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 100 ml kremówki
  • 70 g cukru pudru
  • 70 g masła
  • opcjonalnie: kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego
  • 200 g mlecznej czekolady (mi wystarczyło około 130 g)

 

Wykonanie:

W naczyniu wymieszać wiórki z cukrem pudrem. W małym garnuszku podgrzać kremówkę i masło, aż masło się rozpuści. Rozpuszczoną miksturę wlać na wiórki, dodać aromatu, wymieszać. Z mikstury uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (będzie ciężko, ale raczej ściskając wiórki w dłoni). Układać je na papierze do pieczenia, przykryć folią aluminiową, schłodzić przez minimum godzinę.
Rozpuścić mleczną czekoladę (w kąpieli wodnej lub mikrofali). Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie (można sobie pomóc wykałaczką), wyłożyć na papier, by czekolada stwardniała (trwa to dość długo, można włożyć do lodówki, będzie szybciej; ja po prostu odstawiłam na noc w chłodniejsze miejsce).

Przechowywać w lodówce -jeśli coś zostanie ;-)

Smacznego :)
 

 

Komentarze

nie umiecie czytac!!!!! tam nic nie pisze o pieczeniu tylko zeby wylozycz na papier do pieczenia a to jest roznica,,,,,,,,

dodany: 2009-02-10 11:53:57, przez: krystyna

tego się nie piecze do powinno stać 1 godzinę w lodówce

dodany: 2009-01-29 16:06:04, przez: madra

przepis dobry ale chyba tego sienie piecze

dodany: 2008-11-27 08:04:04, przez: donata

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć