Warszawa

Biszkopt z masą malinowo budyniową

Biszkopt z masą malinowo budyniową

Składniki:


Biszkopt

  • jajka 5 szt.
  • mąka 1 szkl.
  • cukier 1 szkl.
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka


masa malinowa:

  • maliny mrożone 1 szkl
  • galaretka malinowa 1 szt
  • masa budyniowa:
  • budyń waniliowy
  • mleko 2 szkl
  • cukier 4 łyżki
  • masło 1 kostka
  • wiórki kokosowe


Najpierw upiec biszkopt. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec około 30 minut w 160 stopniach C.
Następnie rozpuścić galaretkę malinową w 1 szklance gotującej wody. Jak wystygnie wymieszać z malinami i jak zacznie tężeć wyłożyć na przekrojony na połowę biszkopt i złożyć. Odstawić w chłodne miejsce. Następnie robimy masę budyniową. Gotujemy budyń n mleku, dodajemy 4 łyżki cukru. Jak budyń wystygnie, ucieramy z masłem i masę wykładamy na wierzch na ciasto.

 

Posypujemy kolorowymi wiórkami lub innymi posypkami.

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć