Przepyszne muffiny z czekoladą nadają się na każda okazję i naprawdę są wyśmienite!
Składniki na 12 dużych muffinek (ok.5 cm średnicy)
Mąkę najlepiej przesiać przez sitko, aby była bardziej puszysta. Mieszamy ze sobą najpierw wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy). Po zmieszaniu dodajemy olej, jajka, mleko i miksujemy, najpierw na najmniejszych, potem na największych obrotach. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wsypujemy startą gorzką czekoladę – ani za dużo, ani za mało, tak, aby było widać, że jest w cieście. Mieszamy drewnianą łyżką.
Gotowe ciasto wlewamy do blachy wyłożonej papierowymi foremkami. Ja wlewam do pełna, wtedy bardziej wyrastają i ładniej wyglądają. Można wlać na ¾ głębokości.
Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni na środkowym lub niższym ruszcie piekarnika. Grzanie góra + dół. Czas pieczenia to ok. 25 minut. Po tym czasie włączam jeszcze na 3 minuty termoobieg, aby muffiny ładnie się przyrumieniły.
Po ostygnięciu nadają się od razu do spożycia.
Smacznego!
Poleca M.M.