Warszawa

Oponki

Oponki

Pączki z dziurką w środku, za którymi dzieci przepadają :)

 

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu,
  • 50 dkg mąki,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 3 jajka,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka sody oczyszczonej.


Wykonanie:

Na stolnicy posiekać nożem a potem zagnieść wszystkie składniki. Nastepnie rozwałkować na średnią grubość ciasto. Po rozwałkowaniu wycinać szklanką kółka. A potem jeszcze w środku kółka wyciąć mniejsze kółeczko np. zakrętką od butelki. Smażyć w rozgrzanym oleju w garnku jak pączki. Szybko przekładać podczas smażenia na obydwie strony, aby się nie spaliły. Na koniec posypać cukrem pudrem. Mogą zastąpić małe "conieco" do kawy, lub podawać na deser po obiedzie. Najlepsze są jeszcze ciepłe.

 

 

1/1
1/1

Komentarze

Ilość maki zależy od sera. W tym przypadku jest jej za dużo. Są zbyt ciężkie,chude.

dodany: 2013-10-10 20:14:44, przez: dana

pycha jeszcze lepsze sa z polewa czekoladowa!

dodany: 2009-01-09 12:43:22, przez: jolanta

hej super ale nie lubie jak ktos mi pomagaw tym..... mam 8 lat mam na imie milena..... a teraz kolej mojej mamy.oponki były pyszne dziekuje

dodany: 2008-07-14 22:40:26, przez: milena i mama

extra smak

dodany: 2008-04-07 18:47:36, przez: iza i aga

te jakieś chude , wcześniej były pulchne

dodany: 2008-03-24 20:46:14, przez: mysia

jUZ BYL TAKI PRZEPIS

dodany: 2008-03-23 18:15:01, przez: DZIECKO

dziśiaj będę robiła zobaczymy......przepysznie wyglądają!!!

dodany: 2008-01-31 09:00:14, przez: mama

są super!!!

dodany: 2008-01-30 23:00:00, przez: mama

pycha jestem fanka oponek

dodany: 2007-11-21 21:32:33, przez: mama

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć