Jesteś świeżo upieczoną mamą? Zdecydowałaś się na karmienie piersią? Brawo! To odważny krok. Pewnie słyszałaś już o odciąganiu pokarmu. W artykule pokażemy, w jakich sytuacjach zdecydować się na ten krok i w jaki sposób odciągać pokarm, by było to komfortowe dla Ciebie i maluszka.
Kiedy zdecydować się na odciąganie pokarmu? Czy to bolesny zabieg? Co zrobić z pokarmem? Jak właściwie go przechowywać? Czy laktator ręczny będzie w porządku? Z karmieniem piersią i odciąganiem pokarmu wiąże się wiele pytań. Szczególnie, kiedy pierwszy raz jesteś mamą i brak Ci doświadczenia. Zobacz kilka naszych sprawdzonych rad, które pomogą Ci nie tylko z nawałem pokarmu. W jakich sytuacjach przyda się odciąganie pokarmu?
Jeśli masz za dużo pokarmu albo zastój mleka
Ciągle nabrzmiałe piersi, uczucie parcia, a do tego niesamowity ból… To znak, że produkujesz zbyt dużą ilość siary. Ulgę może przynieść odciąganie pokarmu – ręczne lub przy użyciu laktatora. Urządzenie jest sporym ułatwieniem. Dzięki laktatorowi ręcznemu dużo szybciej i mniej boleśnie uda się pozbyć nadmiaru pokarmu. Wystarczy, że wykonasz masaż piersi, zrelaksujesz się i położysz np. kompres chłodzący. Następnie przystaw do piersi laktator. Jego tarcza niech obejmie jak największą powierzchnię (za brodawką i w promieniu 3 cm), a centrum znajduje się w miejscu brodawki. Dobre umiejscowienie tarczy gwarantuje większy komfort podczas całej czynności.
Podobnie działaj w przypadku zastoju pokarmu lub osłabionej laktacji, by pobudzić produkcję mleka. Odciągaj pokarm co 5 minut z kwadransem przerwy.
Jeśli wychodzisz z domu
Może należysz do tych mam, które rozpoczęły powrót do życia zawodowego? Albo masz przed sobą ważne wyjście i musisz zostawić maluszka pod opieką babci albo niani? Aby zadbać o pełnowartościowy i naturalny pokarm dla dziecka, możesz przed wyjściem odciągnąć butelkę mleka. W ten sposób możesz utworzyć domową bazę mleka.
Jak go przechowywać? Tu liczy się higiena. Każdorazowo używaj więc nowej, wyparzonej uprzednio butelki. Przechowywany w lodówce pokarm ma tendencję do rozwarstwiania, ale nie martw się – wystarczy, że wstrząśniesz butelką i zamieszasz lekko mleko. Po wyjęciu z lodówki należy podgrzać je do temperatury 30-36 stopni. Tak przygotowane, jest zdatne do zużycia przez cztery godziny.
Pamiętaj, że zawsze możesz zamrozić pokarm. To opcja dla wiecznie zabieganych mam. Mleko powinno rozmrażać się stopniowo i samoistnie, nie wskazane jest odgrzewanie w garnku lub w mikrofalówce
Jeśli dziecko nie chce ssać
Twój maluszek ewidentnie ma trudności z ssaniem piersi? Jeśli nie wykształcił do końca tej umiejętności, a Tobie doskwiera ból związany z nadprodukcją mleka, czas na laktator ręczny! Karmienie możesz wspomóc odciągniętym za pomocą laktatora pokarmem, który przyniesie Ci ulgę.
Pamiętaj, że przy inicjacji laktacji powinnaś odciągać pokarm osiem razy w ciągu dnia. Później możesz to robić sześć razy. Co ile? Mleko odciągaj co sześć godzin. Ważne jest, abyś czynności nie wykonywała tuż po karmieniu dziecka.