Coraz częściej poznaję zwolenników ciepłej kaszy i owsianki. Cel: podniesienie odporności dziecka.
Jest to szczególnie ważne w sezonie zimowym. Najlepszą reklamą zdrowego jedzenia jest uśmiechnięty dorosły. Obowiązuje więc zasada - jemy wszyscy razem!
Nie wymagajmy, że dziecko będzie zachwalać jaglankę, jeśli w kuchni będzie roznosić się echem dźwięk chrupanej przez mamę białej bułeczki.
Ciepłe zboża to źródło witamin, minerałów, no i błonnika. Żyto, gryka, jęczmień, czy owies?
Jeśli narzekacie na problemy z koncentracją to zdecydujcie się na grykę. Bogactwo witaminy PP znajdziecie w płatkach jęczmiennych (ma wpływ na wygląd skóry). Żyto dzięki zawartym w nim lignanom ma silne właściwości antyoksydacyjne, plus hamuje rozwój bakterii. Jęczmień skutecznie wpłynie na odchudzanie i pracę serca.