Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok naleśników na słodko. Jest to świetna opcja zarówno na śniadanie, jak również na obiad czy kolację. Cieniutkie placuszki z puszystym serkiem, powidłami, dżemem, ulubionymi owocami, z bitą śmietaną czy też z kremem czekoladowym – propozycji podania naleśników jest wiele, dzięki czemu potrawa ta nigdy się nie nudzi i zawsze świetnie smakuje.
Jedzenie naleśników sprawia czystą przyjemność, a ich wykonanie jest banalnie proste – wystarczy wymieszać ze sobą składniki do uzyskania gęstej masy. Można je podawać z przeróżnymi dodatkami i przyrządzać z dowolnych składników. Wszystko to sprawia, że naleśniki na słodko są uniwersalną potrawą zarówno na śniadanie, jak również na obiad i na kolację. Jedni sięgają po mleko krowie i mąkę pszenną, a drudzy na przykład po mąkę kokosową/gryczaną/kasztanową i mleko roślinne – migdałowe, kokosowe, sezamowe, migdałowe czy też owsiane. Oprócz zwykłego cukru można też skorzystać z zamienników w postaci cukru kokosowego, erytrol, ksylitolu czy też syropu z agawy.
Potrzebne składniki: dwie szklanki mąki pszennej, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka wody gazowanej, szklanka mleka, dwa jajka. Na farsz: dwie łyżki cukru, cukier waniliowy i ¾ kg jabłek.
Potrzebne składniki: dwa jajka, szklanka mleka, szklanka wody gazowanej, półtora szklanki maki pszennej, łyżka cukru, dwie łyżki oleju oraz trzy pokrojone w plasterki banany i krem czekoladowy do środka naleśników.
Potrzebne składniki: trzy łyżki proszku do pieczenia, łyżka cukru, niecałe dwie szklanki mąki, trzy łyżki roztopionego masła, półtorej szklanki mleka, jajko, masło i sos klonowy do polania naleśników.
Potrzebne składniki na ciasto: pół szklanki mąki pszennej, dwa duże jajka, półtorej szklanki mleka, łyżka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, dwie łyżki roztopionego masła lub oleju kokosowego.
Składniki na nadzienie: dwa serki waniliowe homogenizowane oraz 250 g jagód. Do przygotowania polewy potrzebne będą: 50 g białej czekolady, ćwierć szklanki mleka, ćwierć szklanki jogurtu naturalnego oraz starta skórka z pomarańczy.
Potrzebne składniki: 0,5 kg tłustego twarogu, 10 łyżek cukru, opakowanie cukru waniliowego, dwie łyżki budyniu waniliowego w proszku, 0,5 kg truskawek, 200 g gęstej śmietany oraz cukier puder i kakao do posypania na wierzchu.
Wykonanie: do przygotowania masy naleśnikowej należy rozgnieść twaróg widelcem z czterema łyżkami cukru, połową opakowania cukru waniliowego oraz z budyniem.
W celu przygotowania owocowej polewy należy zmiksować truskawki blenderem, po czym zagotować na ogniu z czterema łyżkami cukru aż do zgęstnienia. Sos śmietankowy należy przygotować, łącząc śmietanę z dwoma łyżkami cukru.