Czym pachnie świeży chleb? Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez pieczywa, a aromat dopiero co wypieczonych bochenków działa na nas jak magnes. Jeśli chleb znajduje się w pierwszej trójce i Waszych żywieniowych potrzeb, to zajrzyjcie na listopadowe warsztaty rodzinne z cyklu „Muzealne przygody z Helą”.
Naszym niezwykłym gościem będzie artysta – Łukasz Radziszewski, dla którego wypiekanie chleba jest swoistym rodzajem sztuki i wielką osobistą pasją.
Zajrzymy do dworku „Milusin”, żeby przypatrzeć się kuchennemu zapleczu, którego centrum stanowił piec. Porozmawiamy o chlebie jaki znamy dziś i o takim z naszych wspomnień, którego nie ma już na sklepowych półkach. Pojawi się także wątek historyczny, bo nawiążemy do dawnych żołnierskich racji żywnościowych. Przede wszystkim jednak skupimy się na zaczynie chlebowym, od którego wszystko, a jakże, się zaczyna.
Także – mamy nadzieję – podzielicie się własnymi doświadczeniami z wypiekiem chleba. Zapraszamy oczywiście, nawet jeśli takiego nie posiadacie!
Szczegóły: https://muzeumpilsudski.pl/oby-nam-sie-upieklo-zaczynamy.../
Warsztaty poprowadzi Ewa Bielecka, pracowniczka Działu Edukacji Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.
Zajęcia odbywają się w ramach cyklu „Muzealne przygody z Helą”.
Na warsztaty rodzinne zapraszamy dwa razy w miesiącu: