Przygotowania do świąt Wielkiej Nocy trwają w najlepsze. Maria Ożga z Masterchef w TVN podpowie, co przygotować, by było pysznie!
Maria Ożga o kuchni śląskiej wie wszystko. Stąd pochodzi, tutaj mieszka, tutaj gotuje. Dziś podpowie nam, jak przygotować na Wielkanoc coś pysznego. Obieramy więc kierunek na śląski, wielkanocny żurek, babkę drożdżową i coś ekstra, czyli szpajzę w stylu art!
Znana m.in. z telewizyjnego Masterchefa w TVN i strony www.ksiegowawkuchni.pl, przybliży nam smaki Wielkiej Nocy na Śląsku!
Żur Wielkanocny
Żur wielkanocny z chrzanem
Składniki:
1. marchewka , seler , pietruszka, por
2. boczek lub żeberka
3. 0,5 litra zakwasu na żur
4. liść laurowy
5. ziele angielskie
6. majeranek
7. 3-5 łyżek kwaśnej śmietany
8. 2-3 łyżki chrzanu domowego
9. sól i pieprz do smaku
10. jaja na twardo
11. 2-3 ząbki czosnku
Warzywa obrać, opłukać i pokroić na kawałki. Do garnka wlać około 2 litry wody, dodać warzywa boczek , ziele angielskie, liść laurowy i sól do smaku. Gotować po przykryciem około 40 min. Wywar przecedzić i dodać dobrze wymieszany zakwas żurkowy. Doprawić do smaku czosnkiem, majerankiem i śmietaną. Na koniec dodać 2-3 łyżek chrzanu domowego. Podawać z jajami na twardo.
Kwaszenie Żuru
Składniki:
1. Szklanka żytniej razowej mąki (grubo mielonej)
2. Skórka żytniego lub razowego chleba
3. Jedna łyżeczka soli
4. 1 litr wody
5. szczypta cukru
6. 2 ząbki czosnku
Mąkę wsypać do kamiennego garnka, zalać 1 litrem letniej, przegotowanej wody, wymieszać dodać roztarty czosnek, sól i cukier oraz skórkę chleba. Garnek przykryć płótnem lub gazą. Gdy ukiśnie po 3 dniach ma smak kwaskowaty.
Chrzan tarty domowy
Składniki:
1. 50 dag chrzanu w korzeniu
2. 2-3 łyżek gęstej śmietany
3. cukier, ocet i sol do smaku
4. wrzątek
Chrzan dobrze wyszorować, obrać i zetrzeć na tarce ziemniaczanej lub w malakserze. Natychmiast przełożyć do miseczki, dodać 3-5 łyżek wrzącej wody, szczyptę soli, cukier, ocet do smaku oraz śmietanę. Przełożyć do czystego słoika, zakręcić i odłożyć w chłodne i ciemne miejsce.
Babka drżdzowa
Babka drożdżowa z rodzynkami
Składniki:
1. 50 dag maki 650 i trochę –zależy od jajek
2. 5 dag drożdży;
3. ½ szklanki cukru pudru
4. szklanka mleka;
5. 7 żółtek;
6. ½ kostki masła ( 12,5 dag)
7. szczypta soli;
8. 4- 5 łyżki rodzynek;
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru pudru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na kogel-mogel, następnie razem z rozczynem drożdżowym dodajemy do przesianej mąki. Gdy składniki się połączą , a ciasto stanie się jednolite, z pęcherzykami powietrza w środku, dodajemy sól i roztopione letnie masło i nadal wyrabiamy. Pod koniec dodajemy bakalie, składniki lekko łączymy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do formy babkowej z kominkiem wysmarowanej tłuszczem i ponownie odstawiamy, aż wypełni formę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 -45 min. w temperaturze 180°C. Czas pieczenia zależy od wysokości bakaliowej baby. Dekorujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Cierpliwości!
Tradycja w nowym wydaniu!
Składniki:
5 jajek
Cukier ok. 5 łyżek
5 łyżeczek żelatyny w proszku
Szklanka wody
Sok z jednej cytryny
tabliczka czekolady
Sposób wykonania:
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta pianę do momentu, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W międzyczasie rozpuścić w szklance wody 5 łyżek żelatyny w proszku i ostudzić. Ubijamy białka na sztywną pianę i łączymy z żółtkami oraz dalej ucieramy. Na koniec do masy wlewamy ostudzoną żelatynę.
Połowę z utartej masy jajecznej możemy przeznaczyć na szpajze cytrynową. W tym celu do masy dodajemy sok z jednej cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej połowy w celu uzyskania szpajzy czekoladowej należy dodać rozpuszczoną czekoladę w kąpieli wodnej. W celu polepszenia walorów smakowych możemy dodawać różne dodatki np. orzechy, migdały, rodzynki, kawałki białej czekolady, rożnego rodzaju owoce. Do dekoracji można użyć bitej śmietany.
Biszkopt
Składniki:
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
Sposób wykonania:
Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę. Wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 °C na 15 min.
Szpajze czekoladową wlewamy do ringu gastronomicznego i przekładamy biszkoptem oraz wkładamy do lodówki na około jedną godzinę.
To będą pyszne święta!