Przygotuj:
-
kostkę masła,
-
dwa kubki mąki,
-
kubek cukru pudru,
-
cztery żółtka,
-
szczyptę soli,
-
garść czekoladowych pastylek w kolorowych skorupkach,
-
kilka kostek stopionej białej czekolady
-
oraz stolnicę, nóż, łyżeczkę, sitko do przesiewania mąki, kubek, blaszkę do pieczenia, wałek do ciasta, foremkę w kształcie motyla, folię aluminiową, folię spożywczą.

-
Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj pokrojone masło i siekaj je nożem tak długo, aż kawałki będą miały wielkość zielonego groszku i oblepią się mąką.
-
Dodaj cukier, żółtka oraz szczyptę soli i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę. Owiń ją folią spożywczą i włóż przynajmniej na godzinę do lodówki.
-
Kiedy ciasto się schłodzi, uformuj z niego placek. Foremką wykrój motyle.
-
Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC na około 10-15 minut. Kiedy motyle się upieką i przestygną, ozdób je kolorowymi pastylkami, przyklejając je do skrzydeł za pomocą czekolady.

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i ulica ciasteczkowa" wydawnictwa Jedność!