Przygotuj:
-
kubek mąki pszennej,
-
pół kostki masła,
-
pół kubka cukru pudru,
-
łyżkę śmietany,
-
dwa żółtka,
-
cukier waniliowy,
-
garść drylowanych wiśni,
-
opakowanie wiśniowego budyniu,
-
kilka listków melisy,
-
tłuszcz do wysmarowania foremek,
-
kaszę mannę
-
oraz stolnicę, mikser, kubek, sitko do przesiewania mąki, nóż, foremki do babeczek, folię aluminiową, folię spożywczą, wałek do ciasta.
-
Przesiej mąkę na stolnicę i dodaj masło. Posiekaj je nożem. Dodaj cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
-
Posmaruj foremki tłuszczem i wysyp je kaszą maną. Kiedy ciasto się schłodzi, rozwałkuj je na cienki placek. Kubkiem wykrój kółka z rozwałkowanego ciasta. Wylep nimi foremki. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210ºC na około 15 minut.
-
Przygotuj wiśniowy budyń według przepisu umieszczonego na opakowaniu.
-
Gdy babeczki się upieką, odstaw je na kilka minut, aby trochę przestygły, a następnie wyjmij z foremek. Wypełnij je letnim budyniem i ozdób wisienkami oraz listkami melisy.
Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i kawiarenka „Pod wisienką" - wydawnictwa Jedność!