Przygotuj:
-
dwa czubate kubki mąki,
-
pół kostki stopionego masła lub oliwy,
-
kubek mleka,
-
trzy jajka,
-
pół kostki drożdży (5 dag),
-
kubek cukru,
-
szczyptę soli,
-
dwie garści truskawek,
-
cukier waniliowy,
-
tłuszcz do wysmarowania formy,
-
bułkę tartą
-
oraz miskę, drewnianą łyżkę, kubek, sitko do przesiewania mąki, drylownicę, durszlak, drewnianą łyżkę, lnianą ściereczkę, blaszkę do pieczenia

-
Jajka umyj starannie pod bieżącą wodą. Wieczorem wsyp do miski pokruszone drożdże, cukier oraz cukier waniliowy. Wlej mleko i olej. Delikatnie wymieszaj zawartość miski, przykryj ją ściereczką i pozostaw na noc w ciepłym miejscu. Truskawki opłucz dokładnie i oderwij szypułki.
-
Rano wsyp do miski przesianą mąkę i starannie wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie składniki.
-
Przełóż ciasto na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie rozłóż na cieście truskawki i wstaw je do zimnego piekarnika. Piecz w temperaturze 180ºC.

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" wydawnictwa Jedność!