Przygotuj:
-
piętnaście dużych truskawek,
-
piętnaście małych okrągłych biszkoptów,
-
piętnaście małych bezików,
-
tabliczkę białej czekolady,
-
garnuszek,
-
miseczkę (takiej wielkości, aby można je było położyć na garnku),
-
łyżeczkę,
-
patyczek,
-
nożyk

-
Wodę wlej do garnuszka i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i połóż na garnku miseczkę. Wrzuć do niej połamaną białą czekoladę. Gdy zacznie się rozpuszczać, delikatnie ją zamieszaj.
-
Umyj starannie truskawki pod bieżącą wodą i usuń szypułki. Zetnij ich czubki i połóż na nich beziki.
-
Patyczkiem zrób na biszkoptach czekoladowe kropki. Będą to kapelusze muchomorów.
-
Za pomocą czekolady przyklej kapelusze do nóżek.

Przepis z książeczki "Cecylka Knedelek i poletko truskawek" wydawnictwa Jedność!