Hummus może mieć słodko-ostry smak pieczonej dyni, może rozgrzewać podniebienie intensywnym aromatem grillowanej papryki lub rozpieszczać słodyczą syropu klonowego i rodzynek.
My proponujemy wersję grecką!
Składniki:
-
1 kubek ugotowanej ciecierzycy
-
1/2 małej czerwonej cebuli
-
1/2 czerwonej papryki
-
10 czarnych oliwek bez pestek
-
2 łyżeczki oregano
-
2 łyżki soku z cytryny
-
2 łyżki tahini
-
1 ząbek czosnku
-
1/2 łyżeczki soli
-
4 łyżki oliwy
-
5 łyżek wody
Do podania:
-
oregano, oliwki pokrojone w krążki
Sposób przygotowania:
-
Cebulę i czosnek obierz i pokroj na małe kawałki.
-
Paprykę dokładnie umyj, wydrąż i pokroj w dużą kostkę.
-
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zmiksuj na gładką pastę.
-
Hummus przełoż do miseczki i posyp oregano. Najlepiej smakuje z krążkami oliwek.
Przepis pochodzi z ksiązki Hummusy i pasty