Składniki na spód:
-
120 g masła, zimnego
-
50 g chałwy
-
60 g cukru pudru
-
200 g mąki pszennej
-
Powidła śliwkowe
Przygotowanie:
-
Masło, chałwę, cukier i mąkę wymieszać, ciasto zagnieść i odstawić na około godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blaszkę i nakłuć widelcem.
-
Piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut, do uzyskania złotego koloru.
-
Po upieczeniu posmarować kruchy blat powidłem śliwkowym.
Składniki na masę chałwową:
-
200 g chałwy
-
150 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
-
60 g cukru pudru
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. W niewielkim garnuszku gotować na słabym ogniu przez około 5 minut, do lekkiego zgęstnienia.
-
Masę wyłożyć na kruchy spód. Po ostudzeniu oblać polewą czekoladową, przygotowaną z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
-
Udekorować zgodnie z własną fantazją!
Tajna receptura od cukierni Słodki Wierzynek!
Zapraszamy do udziału w konkursie:
Zapachy i smaki Świąt - Wielkanocne Receptury