Co potrzebujemy:
Składniki:
-
pół kilograma wątróbki,
-
pół cebuli
-
pół marchewki
-
pół korzenia pietruszki
-
masło śmietankowe 200 gram
-
śmietana 18 % 70 gram
-
jajko
-
sół, pieprz, gałka muszkatołowa
-
oliwa z oliwek
Do ozdoby pasztetu-kurki:
Przygotowanie:
-
Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów.
-
Na rozgrzaną na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając.
-
Dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie.
-
Jajko mieszamy z resztą śmietany, wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut.
-
Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku.
-
Do pasztetu można też dodać orzeszki fistaszki i dobrze wymieszać razem.
-
Pasztet wykładamy do formy kształcie kury, zajączka czy baranka, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
-
Ozdabiamy marchewką, oliwkami, pietruszką, majonezem.
To potrawa na którą czeka cała rodzina, a szczególnie maluchy.