Co potrzebujemy:
Składniki:
-
Po 50 dag mięsa wieprzowego i cielęcego z łopatki,
-
20 dag surowego boczku,
-
50 dag wątróbki wieprzowej lub cielęcej,
-
1 kajzerka,
-
po 1 cebuli i marchewce /po 10 dag/,
-
2 dag suszonych grzybów,
-
3 jajka,
-
1 liść laurowy Prymat,
-
po 4 ziarna ziela angielskiego Prymat i jałowca,
-
6 ziaren pieprzu Prymat,
-
1 łyżeczka majeranku Prymat,
-
szczypta gałki muszkatołowej Prymat,
-
pieprz czarny mielony Prymat,
-
sól
Do przygotowania formy:
-
15 dag długich, wąskich i cienkich plasterków słoniny,
-
1 łyżka margaryny,
-
2 łyżki bułki tartej
Przyrządzanie:
-
Grzyby umyć i moczyć w wodzie 2 godz. Mięso umyć i osączyć. Cebulę obrać. Marchew oczyścić i opłukać.
-
Mięso, cebulę, marchew oraz grzyby dusić 45 min z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, jałowca i pieprzu.
-
Pod koniec duszenia włożyć umytą i pokrojoną na kawałki wątróbkę. Uduszone mięso wyjąć, w sosie namoczyć bułkę, a następnie odcisnąć i wraz z mięsem i warzywami zemleć trzykrotnie.
-
Do masy wbić jajka oraz przyprawy: majeranek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i starannie wyrobić.
Farsz
-
Dno i boki formy do pieczenia wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą, a dno wyłożyć paskami słoniny.
-
Do formy włożyć masę mięsną, ugniatając ją łyżką, tak aby w środku nie pozostały pęcherzyki powietrza.
-
Powierzchnię wyrównać szerokim nożem maczanym w letniej wodzie. Piec około 1 godz.
-
Wierzch powinien być zrumieniony, a boki odstawać od formy.
-
Pasztet po ostudzeniu wyjąć z formy i pokroić na plastry. Podawać z ćwikłą lub sosami chrzanowymi.
Przepis pochodzi ze strony www.Prymat.pl