Co potrzebujemy:
Składniki dla 10 osób:
-
2 l serwatki
-
150 g świątecznej wędzonej szynki
-
100 g gotowanego boczku
-
150 g wiejskiej lub pieczonej kiełbasy
-
mały kawałek chrzanu
-
5 ugotowanych żółtek
-
1 łyżka mąki
-
2 łyżki chrzanu
-
4 ugotowane na twardo jajka
-
sól,
-
pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa w płynie do zup i potraw Kucharek
-
Przyprawa uniwersalna Kucharek
Przyrządzanie:
-
Boczek, szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę, chrzan obrać.
-
Serwatkę wlać do rondla, jeśli jest zbyt kwaśna, dodać trochę przegotowanej wody. Do serwatki dodać kawałek chrzanu, boczek, szynkę i kiełbasę. Całość gotować 15 minut.
-
Żółtka przetrzeć przez sito, wymieszać z mąką i odrobiną wody, a następnie wlać do wywaru i zagotować mieszając.
-
Doprawić do smaku chrzanem, solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną Kucharek i przyprawą w płynie do zup i potraw Kucharek.
-
Ugotowane na twardo jajka pokroić na ćwiartki, ułożyć na talerzach i zalać gorącą zupą. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.
Rada pani Marii: im więcej produktów ze święconego koszyczka dodamy do zupy, tym będzie smaczniejsza.
Przepis pochodzi ze strony www.Prymat.pl