Dla wielbicieli gorzkiej czekolady.
Składniki:
(PRZEPIS NA 12 SZTUK)
-
300 g mąki
-
1,5 łyżeczki proszku
-
szczypta soli
-
3 łyżki kakao
-
150 g masła
-
165 g cukru
-
170 ml mleka
-
2 jaja
-
100 g posiekanych orzechów włoskich
-
125 g posiekanej gorzkiej czekolady
-
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól i kakao oraz orzechy i czekoladę.
-
Masło roztopić i rozpuścić w nim cukier - ostudzić.
-
W małej misce zmieszać jajka z mlekiem.
-
Do suchych składników dodać mleko z jajkami i masło z cukrem - połączyć ale nie mieszać za długo. Ciasto ma być grudkowate.
-
Nakładać do formy mufinkowej wysmarowanej masłem lub olejem, do 3/4 objętości.
-
Piec 15-18 minut w temp. 200 stopni. Upieczone, zostawić w formie przez 5 minut a potem wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.