Warszawa

Zupa z pieczonej papryki

Zupa z pieczonej papryki

Zupka dla dziecka od 3 lat.

 

Składniki:

  • 5 czerwonych papryk
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz,
  • bazylia,
  • słodka śmietanka
  • mozna posypać tartym żółtym serem, grzankami, groszkiem ptysiowym lub
  • podawać z tortillami

 

Wykonanie:

Papryki pieczemy w piekarniku ok. 40 minut, wyjmujemy i wkładamy do reklamówki, którą szczelnie zamykamy. Czekamy aż papryki wystygną, wyjmujemy je i obieramy dokładnie ze skórki. Na oliwie szkilmy cebulę i przecisnięty przez praske czosnek, zalewamu bulionem, dodajemy pokrojona na kawałki paprykę i gotujemy ok 10 minut. Całość miksujemy, doprawiamy do smaku, dodajemy smietankę.


Pyszna zupka. Dla dorosłych można dodać ostrej papryki w proszku.
 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć