Prosty przepis na efektowny deser!
Składniki:
Wykonanie:
Mleko podgrzać w rondelku. Gorącym mlekiem zaleć nasiona Chia, całość energicznie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia, kilka razy mieszać w tym czasie.
W naczyniu do blendowania zmiksować banana z roszponką na jednolitą masę. Mango obrać, pokroić na mniejsze części i zblendować na jednolitą masę.
Małą patelnię rozgrzać, wrzucić płatki migdałów i uprażyć je do zarumienienia. Do wystudzonej mieszanki z mleka i nasion Chia dodać miód i jedną łyżkę uprażonych migdałów, całość wymieszać, przełożyć do naczyń, w których będziemy podawać deser. Jako kolejną warstwę dodać miks z banana i roszponki, na niej ułozyć puree z mango. Góre deseru udekorować pozostałymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Podawać od razu lub przełożyć do lodówki do wychłodzenia.
Smacznego!