Warszawa

Naleśniki z farszem serowo – owocowym i polewą owocową

Naleśniki z farszem serowo – owocowym i polewą owocową

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 0,5 kg mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • około 0,5 litra mleka ciepłego
  • około 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • tłuszcz (najlepiej olej rzepakowy) do usmażenia naleśników)

 

Składniki na farsz:

  • około 75 dag serka białego półtłustego
  • szklanka cukru
  • 1-2 cukry waniliowe
  • 2  łyżki rodzynek
  • po kilka owoców moreli do farszu i na polewę(pokroić w kostkę do farszu a kilka zmiksować do udekorowania naleśników).

 

Wykonanie:

Wykonujemy farsz: wyrabiamy ser z cukrem waniliowym i cukrem kryształem, do momentu, aż będzie się nadawał do smarowania. Do farszu wkrawamy np. morele pokrojone w drobną kostkę i sparzone, przestudzone rodzynki (rodzynki - sparzamy je po to, aby były miękkie i  spęczniały). Do garnka przesiać mąkę, dodać: sol, jajka i dodając po trochę mleka ciepłego i wody mineralnej – wyrabiać ciasto. Ciasto powinno być dość rzadkie i lejące. Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy i przekładamy farszem i polewamy – ozdabiamy zmiksowanymi owocami.

 

mama Anka

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć