Warszawa

Domowe pierogi z owocami

Domowe pierogi z owocami

Składniki:

 

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2- 2,5 szklanki wody przegotowanej (prawie gorącej)
  • około 1 kg owoców(borówka, wiśnia, truskawka, czereśnia, jagoda)
  • cukier – około 25 dag

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, jajko i dodając wodę zarabiamy ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i nie przyklejać się do stolnicy. Ciasto należy rozwałkować i wykroić z niego krążki. Do krążków wkładamy pół łyżeczki cukru, umyte i wypestkowane owoce (wiśnie, czereśnie) i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy chwilkę (do momentu wypłynięcia na powierzchnię wody w której, je gotujemy). Wykładamy pierogi na durszlak i przelewamy zimną wodą . pierogi wkładamy na talerze – można je polać posłodzoną śmietaną i posypać rozdrobnionymi owocami.

 

mama Anka

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć