Warszawa

Banany zasmażane w cieście

Banany zasmażane w cieście

Bananowa przekąska

 

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • szczypta soli
  • trochę sody oczyszczonej
  • 2-3 jajka
  • 1 duży jogurt naturalny lub kefir
  • 4-8 bananów
  • olej rzepakowy

 

Do dekoracji:

  • 1 mała śmietana 18%
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 owoce brzoskwini lub nektarynki

 

Wykonanie:

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, trochę (około ½ łyżeczki) sody oczyszczonej, wbijamy jajka, dodajemy po trochu jogurt naturalny i wyrabiamy ciasto, np. łyżką drewnianą. Jeśli jest potrzeba, dodajemy trochę wody mineralnej gazowanej – gdy ciasto jest bardzo gęste. Ciasto musi być dość gęste, dużo bardziej niż na naleśniki. Do przygotowanego ciasta wkładamy banany – obrane ze skóry i przekrojone wzdłuż na pół. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem do dekoracji i kroimy nektarynki lub brzoskwinie na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej rzepakowy), na który wykładamy „wyłowione” widelcem z ciasta banany i smażymy na zloty kolor z obydwu stron. Usmażone w cieście banany wykładamy na wyłożony ręcznikami papierowymi talerz – aby je odsączyć z tłuszczu, przekładamy na talerz deserowy, polewamy bitą śmietaną i posypujemy pokrojonymi owocami. Deser jest wyśmienity!

 

mama Anka

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć