Smakowity wakacyjny deser. Idealny na letnie przyjęcia na świeżym powietrzu.
Składniki na biszkopt:
Wykonanie:
4 białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 4 łyżki cukru i ponownie – ubić na sztywno. Gdy piana jest ubita dodajemy 4 żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na tortownicę wyłożoną pergaminem (tylko dno) i posmarowaną tłuszczem (tylko dno tortownicy). Włożyć biszkopt do nagrzanego piekarnika i piec 20 – 30 minut w temperaturze około 170 stopni na złoty kolor.
Składniki do masy śmietanowo – jagodowej:
Wykonanie:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody przegotowanej – gorącej. Śmietanę ubijać z 2/3 szklanki cukru mikserem przez około 7 minut. Następnie dodać rozpuszczoną i tężejącą żelatynę i ubijać jeszcze około 2 minut. Do masy śmietanowej dodać większą część wymytych i odsączonych z wody jagód i delikatnie wymieszać. Wyłożyć masę na biszkopt i włożyć do lodówki. Gdy masa trochę stężeje wyłożyć na wierzch pozostałe wymyte jagody i zalać rozpuszczoną wcześniej galaretką lekko tężejącą. Galaretkę w sezonie letnim rozpuszczamy z mniejszą niż sugerowaną na opakowaniu porcją przegotowanej wody. Torcik wkładamy do lodówki aż galaretka zastygnie. Smacznego!
mama Anna