Łatwy w przygotowaniu i smaczny deser z lodami czekoladowo-wiśniowymi i posypką pistacjową.
Danie łatwe, wegetariańskie
Czas wykonania: 90 min
4 porcje
Składniki:
-
600 ml mleka
-
6 łyżek kaszy manny
-
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
-
2 łyżki cukru
-
50 g czekolady gorzkiej
-
50 g pistacji
-
4 gałki lodów czekoladowo-wiśniowych
Przygotowanie:
-
Mleko wlać do garnka. Dodać kaszę, cukier z wanilią oraz zwykły.
-
Całość podgrzać, mieszając przez kilka minut, aż kasza zgęstnieje.
-
Przelać kaszę do pucharków lodowych, ostudzić i wstawić do lodówki
-
na 60 min.
-
Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pistacje obrać i posiekać.
-
Pucharki wyjąć z lodówki. Nałożyć po gałce lodów, posypać czekoladą
-
oraz pistacjami.
Przepis pochodzi z książki Kipi kasza
autorstwa Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza