Blok czekoladowy
Składniki:
Wodę, cukier i margarynę zagotować.
W osobnej misce wymieszać razem kakao i mleko w proszku, po czym ciągle mieszając, wlewać zagotowaną wodę z cukrem i margaryną.
Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki lub wafle i wymieszać.
Formę keksową (lub inną) wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego.
Komentarze
masło zamiast margaryny, mleko zamiast wody :-)
dodany: 2013-03-29 20:06:47, przez: Agata
blok jest pyszny! mama robi go w wersji bez rodzynek nie tylko na Święta Bożego Narodzenia ale również na każdy zjazd rodzinny. wszyscy go uwielbiają i zawsze jako pierwszy znika ze stołu.
dodany: 2009-12-02 10:00:32, przez: Agnieszka
Moje jest duzo ciemniejsze!!!! Z masłem extra lub smietamkowym jest duzo smaczniejsze i ja daję mleko a nie wodę. Jesli ktoś lubi lekko miekkie a nie takie co sie łamie mozna oddac troche śnietany i pychota , Ja najbardziej lubie z rodzynkami i połamanymi herbatnikami i czasem tez robie spód z herbatników.
dodany: 2009-10-25 10:19:00, przez: ada
Bardzo smaczne
dodany: 2009-06-06 16:31:07, przez: Przemek
chałwa jest z sezamu :)
dodany: 2009-02-02 13:24:56, przez: Ania
To jest paszne.Pamietam jak nam robila to mama!
dodany: 2009-02-01 15:46:42, przez: kokoszan
mi wychodzi ciemniejsze niz na obrasku
dodany: 2009-01-15 15:30:56, przez: Aleksandra
na ciepło jest równiez smaczne....... ja nie dodaje rodzynek, bakali i wafli tylko orzechy
dodany: 2009-01-15 15:28:00, przez: Aleksandra
polecam jest naprawdę smaczne. Warto zrobic!!!
dodany: 2009-01-15 15:25:04, przez: Aleksandra
Przecież to chałwa jest xD
dodany: 2009-01-14 15:07:38, przez: Nita