Warszawa

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy
 

Składniki:

 

  • 125 g margaryny,
  • 125 ml wody,
  • 440 g cukru,
  • 6 łyżek kakao,
  • 500 g mleka w proszku,
  • orzechy włoskie,
  • laskowe,
  • rodzynki,
  • pokruszone herbatniki lub wafle

 

Wodę, cukier i margarynę zagotować.
W osobnej misce wymieszać razem kakao i mleko w proszku, po czym ciągle mieszając, wlewać zagotowaną wodę z cukrem i margaryną.
Do gładkiej masy dodać bakalie i pokruszone herbatniki lub wafle i wymieszać.
Formę keksową (lub inną) wyłożyć pergaminem, przełożyć do niej masę.
Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Smacznego.

 

Komentarze

masło zamiast margaryny, mleko zamiast wody :-)

dodany: 2013-03-29 20:06:47, przez: Agata

blok jest pyszny! mama robi go w wersji bez rodzynek nie tylko na Święta Bożego Narodzenia ale również na każdy zjazd rodzinny. wszyscy go uwielbiają i zawsze jako pierwszy znika ze stołu.

dodany: 2009-12-02 10:00:32, przez: Agnieszka

Moje jest duzo ciemniejsze!!!! Z masłem extra lub smietamkowym jest duzo smaczniejsze i ja daję mleko a nie wodę. Jesli ktoś lubi lekko miekkie a nie takie co sie łamie mozna oddac troche śnietany i pychota , Ja najbardziej lubie z rodzynkami i połamanymi herbatnikami i czasem tez robie spód z herbatników.

dodany: 2009-10-25 10:19:00, przez: ada

Bardzo smaczne

dodany: 2009-06-06 16:31:07, przez: Przemek

chałwa jest z sezamu :)

dodany: 2009-02-02 13:24:56, przez: Ania

To jest paszne.Pamietam jak nam robila to mama!

dodany: 2009-02-01 15:46:42, przez: kokoszan

mi wychodzi ciemniejsze niz na obrasku

dodany: 2009-01-15 15:30:56, przez: Aleksandra

na ciepło jest równiez smaczne....... ja nie dodaje rodzynek, bakali i wafli tylko orzechy

dodany: 2009-01-15 15:28:00, przez: Aleksandra

polecam jest naprawdę smaczne. Warto zrobic!!!

dodany: 2009-01-15 15:25:04, przez: Aleksandra

Przecież to chałwa jest xD

dodany: 2009-01-14 15:07:38, przez: Nita

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć