Warszawa

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Składniki:

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki płynnego miodu
  • ½ kostki masła (125g)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki gęstej śmietany
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • po 1 łyżce cynamonu i kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Lukier:

  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru
  • Szczypta zielonego barwnika spożywczego

 

Przygotowanie:

 

Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy wszystkie płynne składniki, tj. miód, roztopione i ostudzone masło, jajka i śmietanę, a w drugiej wszystkie składniki sypkie: mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Następnie składniki płynne przelewamy do miski ze składnikami sypkimi i dokładnie mieszamy.

 

Papierowe foremki na muffinki układamy w specjalnej formie i napełniamy ciastem do ¾ wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy ok. 20 minut.

 

Gotowe muffinki można udekorować cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem. My ozdabiamy je lukrem (lukier robimy na bazie soku z pomarańczy) z dodatkiem zielonego barwnika spożywczego. Wtedy muffinki są bardziej świąteczne i wyglądają jak małe choineczki. Dodatkowo dekorujemy je perełkami cukrowymi.

 

Lukier: Sok z pomarańczy ucieramy z cukrem pudrem na jednolitą, dość gęstą masę. Na końcu dodajemy barwnik, mieszamy i dekorujemy muffinki.

mama Marika

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć