Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
Sos: Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę, przełożyć do miseczki. Dodać ocet, musztardę, sok z cytryny, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie, mieszając delikatnie trzepaczką, wlać powoli oliwę. Dodać syrop klonowy, sól i pieprz, wymieszać.
Pestki słonecznika zrumienić na suchej patelni. Ser feta pokroić w kostkę.
Dynię pokroić w kostkę, skropić oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w temperaturze 200oC przez ok. 30 minut. Pięć minut przed końcem pieczenia dyni, do piekarnika dołożyć żurawinę.
Sałatę lodową porwać na mniejsze kawałki, kapustę czerwoną drobno pokroić i ułożyć na talerzach. Upieczoną dynię i żurawinę ułożyć na sałacie, posypać pestkami słonecznika i serem feta. Przed podaniem udekorować listkami bazylii i polać przygotowanym sosem, delikatnie wymieszać.
Sałatka jest pyszna i bardzo zdrowa. Idealna na lekką kolację lub jako dodatek do obiadu.
Komentarze
Chyba wypróbuję
dodany: 2014-10-16 14:33:28, przez: Ewelina