Babka jest pyszna, wilgotna i pięknie pachnie. Zawiera wiele zdrowych i wartościowych składników, więc warto ja wypróbować.
Składniki:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę.
Marchewki i jabłka obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Do jajek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wsypujemy otręby, siemię lniane oraz płatki jęczmienne, mieszamy.
Do masy wsypujemy suszone owoce, orzechy oraz starte jabłka i marchewkę. Mieszamy delikatnie.
Formę na babkę smarujemy tłuszczem, obsypujemy mąką pełnoziarnistą i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180oC. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest w środku upieczona. Studzimy w piekarniku. Gdy ostygnie można polać ją lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
Babka jest pyszna, wilgotna i pięknie pachnie. Zawiera wiele zdrowych i wartościowych składników, więc warto ja wypróbować.
mama Marika