Warszawa

Pierogi z wiśniami polane sosem truskawkowym

Pierogi z wiśniami polane sosem truskawkowym

Obiad w wersji na słodko to propozycja, którą trudno odrzucić. Tym razem pierogi z wiśniami polane sosem truskawkowym.

 

Składniki:

 

Ciasto

  • mąka 2 szkl
  • sól 1 szczypta
  • woda 1 i 1/2 szkl

 

       Nadzienie

  • wiśnie mrożone 1 szkl

 

Dodatkowo

  • truskawki mrożone 1/4 kg
  • jogurt grecki 1/2 szkl
  • cukier do smaku
  • cukier waniliowy 1 łyżka

 

Sposób przyrządzenia:

 

Zagnieść ciasto z mąki i z wody. Wiśnie  zasypać cukrem, rozmrozić. Truskawki rozmrozić, zmiksować z cukrem i jogurtem greckim. Lepić, wycinając kółka, nakładając farsz i zlepiając mocno, aby owoce nie wypłynęły w czasie gotowania. Wrzucić do gotującej się wody i gotować kilka minut aż wypłyną na wierzch. Na talerzu polać sosem truskawkowym.

 

mama Ewa

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć