Składniki:
-
Po 1 szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
-
25 dag masła lub masła roślinnego
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 szklanka cukru pudru
-
4 jajka
-
2 łyżeczki skórki otartej z p[pomarańczy
-
2 łyżki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
-
Tłuszcz do posmarowania formy
-
Bułka tarta do posypania formy
-
Szczypta soli
Lukier:
-
¾ szklanki cukru pudru
-
Sok wyciśnięty z pół pomarańczy
-
2 łyżki lekko odsączonej, smażonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
-
Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać, cały czas ucierając po jednym żółtku oraz sok pomarańczowy.
-
Na pulchną, jednolitą masę przesiać przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Składniki ciasta ucierać przez 4 minuty, pod koniec dodać otartą skórkę pomarańczową.
-
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać szpachelką. Ciasto przełożyć do posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
-
Zrumienioną, z lekkim pęknięciem i odstającymi od formy bokami babkę wystawić z piekarnika chłodzić przez 10 minut w formie a następnie wyłożyć na talerz.
-
Przygotować lukier: do cukru pudru dodawać po trochu sok z pomarańczy i ucierać na gładką masę, pod koniec dodać skórkę pomarańczową. Gotowym lukrem polać jeszcze ciepłą babkę.
Babka jest pyszna, aromatyczna, błyskawicznie znika z talerza. Owinięta w folię , trzymana w chłodnym miejscu , zachowa aromat i świeżość przez kilka dni.
Ewelina Modelewska