Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki starannie umyć (w razie potrzeby obrać), osuszyć i drobno posiekać.
Cebule obrać, pokroić w małą kostkę i zeszklić na maśle.
Dodać pieczarki. Smażyć razem jeszcze 4-5 minut. Zdjąć z patelni, po czym ostudzić.
Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie, następnie zalać je zimną wodą. Po ostudzeniu ostrym nożem przekroić je na pół. Ostrożnie wyjąć łyżeczką białko i żółtko, uważając, aby nie uszkodzić skorupek.
Oczyszczony szczypiorek wraz z żółtkami i białkami posiekać. Wymieszać z pieczarkami i cebulą. Przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić połówki skorupek. Bułkę tartą wsypać na płaski talerz. Lekko docisnąć do niej połówki jajek, tak, aby bułka równomiernie pokryła nadzienie. Na patelni rozgrzać olej. Ostrożnie, farszem do dołu, układać na nim jajka i smażyć na złoto. Przed podaniem ozdobić rzodkiewką.
Ewelina Modelewska