Warszawa

Tartaletki marchewskowe

Tartaletki marchewskowe

Tartaletki są dobrym sposobem na szybki, niedrogi a co najważniejsze pyszny i zdrowy deser.

 

Składniki:


Ciasto:

  • 200 g maki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru

 

Nadzienie:

  • 800 g marchwi
  • 1 jajko
  • 100 g  miodu
  • sól
  • 1 pomarańcza
  • 50 g słodkiej śmietanki
  • 6 ciasteczek migdałowych

 

Do dekoracji:

  • 100 g cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • ½ szklanki płatków migdałowych

 

Przygotowanie:

 

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
  2. Obrane i pokrojone w kostkę marchewki  gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, miód, szczyptę soli, startą skórkę z ½  pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim  foremki na tartaletki, nakłuwamy widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wykładamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 min.
  4. W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło, startą w wiórki marchewkę i skórkę startą z połowy pomarańczy, smażymy ok. 10 min, aż płyn odparuje.
  5. Gotowe tartaletki dekorujemy wiórkami marchewki i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

 

Takie tartaletki są dobrym sposobem na szybki, niedrogi a co najważniejsze pyszny i zdrowy deser.

 

 

Przeczytaj również

Polecamy

Więcej z działu: Przepisy

Warto zobaczyć