Tartaletki są dobrym sposobem na szybki, niedrogi a co najważniejsze pyszny i zdrowy deser.
Składniki:
Ciasto:
-
200 g maki
-
100 g masła
-
1 żółtko
-
2 łyżki śmietany
-
2 łyżki cukru
Nadzienie:
-
800 g marchwi
-
1 jajko
-
100 g miodu
-
sól
-
1 pomarańcza
-
50 g słodkiej śmietanki
-
6 ciasteczek migdałowych
Do dekoracji:
-
100 g cukru
-
1 łyżka masła
-
1 marchewka
-
½ szklanki płatków migdałowych
Przygotowanie:
-
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na co najmniej 1 godzinę do lodówki.
-
Obrane i pokrojone w kostkę marchewki gotujemy do miękkości, odcedzamy i miksujemy na gładką masę. Dodajemy jajko, miód, szczyptę soli, startą skórkę z ½ pomarańczy i śmietankę. Dokładnie mieszamy.
-
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim foremki na tartaletki, nakłuwamy widelcem, a następnie posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Na ciasteczka wykładamy marchewkową masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 30 min.
-
W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy cukier, a gdy zbrązowieje, dodajemy masło, startą w wiórki marchewkę i skórkę startą z połowy pomarańczy, smażymy ok. 10 min, aż płyn odparuje.
-
Gotowe tartaletki dekorujemy wiórkami marchewki i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Takie tartaletki są dobrym sposobem na szybki, niedrogi a co najważniejsze pyszny i zdrowy deser.